Garancije za kredit

Bez autora
Apr 15 2010

Vlada je danas usvojila tekst garancije za kredit od 26,3 miliona eura, koji će Željezara Nikšić dobiti od Credit Suisse banke. Tako će biti stvorene pretpostavke za održavanje kontinuiteta proizvodnje u Željezari, instaliranje opreme koja je isporučena i koja će biti isporučena tokom naredne godine, početak rješavanja socijalnog programa i optimizacije broja zaposlenih. Tekstom garancije obezbijeđena je puna kontrola nad korišćenjem tog kredita, tako da će se imati dvostruki potpis na svaki dokument koji znači korišćenje ovih sredstava, da bi bili sigurni da će kredit biti utrošen kako je predviđeno. Vlasnik Željezare iz sopstvenih sredstava treba da obezbijedi još 8,5 miliona eura, od ukupno deset, što je obaveza iz programa restrukturiranja. Većinski valsnik, MNSS BV već je obezbijedio 1,5 miliona eura. Suisse banka odobriće kredit Željezari na pet godina, uz grejs period od dvije. Od ukupnog iznosa kredita, 1,3 miliona predviđeno je za isplatu otpremnina radnicima Livnice.

Garancije za kreditVlada je danas usvojila tekst garancije za kredit od 26,3 miliona eura, koji će Željezara Nikšić dobiti od Credit Suisse banke.

"Tako će biti stvorene pretpostavke za održavanje kontinuiteta proizvodnje u Željezari, instaliranje opreme koja je isporučena i koja će biti isporučena tokom naredne godine, početak rješavanja socijalnog programa i optimizacije broja zaposlenih. Tekstom garancije obezbijedili smo punu kontrolu nad korišćenjem tog kredita, tako da ćemo imati dvostruki potpis na svaki dokument koji znači korišćenje ovih sredstava, da bi bili sigurni da će kredit biti utrošen kako je predviđeno", rekao je, nakon sjednice, ministar ekonomije Branko Vujović.

Vlasnik Željezare iz sopstvenih sredstava treba da obezbijedi još 8,5 miliona eura, od ukupno deset, što je obaveza iz programa restrukturiranja.

Većinski valsnik, MNSS BV već je obezbijedio 1,5 miliona eura.

Prema riječima Vujovića, Suisse banka odobriće kredit Željezari na pet godina, uz grejs period od dvije.

Od ukupnog iznosa kredita, 1,3 miliona predviđeno je za isplatu otpremnina radnicima Livnice.

Vlada je, kako je kazao Vujović, imala potrebu da nađe formalno-pravnu mogućnost da riješi problem te fabrike, koja ne radi već dvije godine, nakon što sa vlasnikom nije uspjela da se dogovori.

»Pošto je Željezara prodavac akcija, a ne Vlada, ona će zasnovati radni odnos sa ovim radnicima i omogućiti im korišćenje otpremnina«, naveo je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik